Vampieren houden van bloedrood, kardinalen dan weer van scharlakenrood… En edelsteenliefhebbers?  Die kiezen gewoon hun favoriet uit een brede waaier van schitterende kleuren.

Wat geeft een edelsteen zijn kleur?

Als je in een verfwinkel blauwe verf bestelt, dan neemt de winkelbediende een pot witte verf en mengt daar blauwe kleurstof bij. Deze blauwe kleurstof reflecteert enkel blauw licht, dus zien we een blauwe kleur, bij kleuredelstenen zien we de kleur op een andere manier. Het licht wordt meegenomen tussen de structuur van de kristallen, dit geeft een ander effect naargelang de hoek waaronder we kijken, dit zorgt voor de schittering van de steen. Het is pas als het licht op een microscopisch kleine onzuiverheid botst, dat het verandert van kleur. Het zijn dus kleine onzuiverheden, sporen van metaal, die zorgen voor de kleur die ze zo intrigerend uitstralen.

Silicium

Silicium (Si) is een element dat niet zo gekend is, maar toch bestaat 25 procent van onze aardkorst uit silicium. Zand, steen, kiezel, rots, … noem maar op, ze bestaan allemaal voor een groot deel uit silicium.  Niks bijzonders dus, ware het niet dat silicium uiterst zelden in zijn zuivere vorm voor komt.  In de edelstenen die we het beste kennen komt het in kristalvorm voor, verbonden met één ander element wat het zijn specifieke eigenheid geeft.

Bij saffier gaat silicium een verbinding aan met aluminium. Saffier is in regel blauw, al bestaat er ook gele, paarse, oranje en groene saffier.

De kleurschakeringen zijn het gevolg van minieme sporen van andere metalen als chroom, ijzer en koper.  Enkele molecules van een andere stof zorgen dus voor een volledig andere kleur.

Kwarts is een verbinding tussen silicium en zuurstof. De roodachtige kleur van roze kwarts is dan weer te wijten aan sporen van ijzer.

Het licht raakt ‘verdwaald’ in deze kristalstructuren en stoot op de minieme onzuiverheden die elke edelsteen zijn karakteristieke kleur en uitstraling geeft. Anders dan zowat alle andere materialen die we kennen geeft een edelsteen ons een uniek lichtspektakel, het licht zoekt zijn weg tussen de kristalstructuur en maakt elke steen uniek.

Vraag gerust vrijblijvend om meer info: info@fabrigold.be of Tel +32(0)56 22 81 91

 

Bel ons voor meer info