De robijn is de edelste der edelstenen.

Opteren voor een verlovingsring met een edelsteen is een romantische keuze, kiezen voor een robijn gaat een stuk verder. Het is niet de meest voor de hand liggende keuze om te kiezen voor een robijn, maar het getuigt wel van een uitgesproken smaak en zal niet onopgemerkt voorbij gaan.

Al sedert de oudheid staat de robijn symbool voor drie dingen: romantiek, weelde en succes, een straf trio als je het ons vraagt. De robijn is, na de diamant, de meest duurzame, de meest zeldzame en volgens velen de mooiste edelsteen. Dit maakt hem enerzijds heel geschikt om te kiezen als steen voor een verlovingsring, aan de andere kant zorgt dit er ook voor dat de robijn de duurste van de kleuredelstenen is. Een robijn koopt u niet zomaar, u vergelijkt, wikt en weegt en dan maakt u uw keuze. Hier volgen enkele tips voor het kiezen van een robijn, waardoor u zeker weet dat u achteraf tevreden bent over uw aankoop.

Tips voor het kiezen van een robijn.

#1. Kijk voor je koopt.

Het belangrijkste bij het kopen van een robijn-verlovingsring is dat u hem mooi vindt en dat u er een goed gevoel bij hebt. Wat de edelsteen zelf betreft: zorg dat u hem gezien hebt, dat u zelf de kleur, de helderheid en de slijpwijze hebt kunnen zien. De robijn is een edelsteen die door de natuur gevormd werd, er is dus geen industriële standaard, elke steen is uniek. Zorg dat u de steen gezien hebt voor je hem koopt. Een ervaren juwelier kan je helpen om de (prijs-)verschillen in het aanbod te duiden.

#2. De perfecte robijn bestaat niet.

Als u op zoek bent naar de perfecte robijn, dan maakt u het zichzelf alleen maar moeilijk. U kan een hele geschikte steen vinden die naar uw smaak te klein is, of een grotere steen waar dan enkele insluitsels in zitten. De kleur, de helderheid en de grootte zullen altijd een compromis zijn.

#3. Ga voor de beste kleur.

De kleur zal altijd de belangrijkste factor zijn als u een robijn kiest. Dit is de eigenschap die de grootste invloed zal hebben op uw keuze en zal bepalend zijn of u hem mooi vindt of niet. Andere eigenschappen als de helderheid en insluitsels hebben eerder een invloed op de prijs dan op de uiteindelijke schoonheid van de edelsteen die u kiest.

#4. Vraag naar de nabehandeling.

Na het opdelven van de robijn en voor het slijpen wordt een robijn opgewarmd om de kleur te versterken, dit is een standaard behandeling die 98 procent van alle robijnen ondergaat. Andere behandelingen, zoals coating, zijn bedoeld om een edelsteen op te smukken. Nabehandelingen worden vermeld op het certificaat. Vraag dus een certificaat!

Een robijn is rood.

Robijnen zijn altijd, altijd rood, dit is onderdeel van de definitie. Robijn is de rode variant van het mineraal corundum, terwijl elke andere kleur corundum een saffier is. De tint rood en de helderheid verschillen wel van steen tot steen en dat maakt elke steen uniek.

Besluit.

Een verlovingsring met een robijn is een goede keuze voor iemand die romantisch is en die houdt van speciale attenties. Een robijn springt uit de band en is toch klassiek, uw keuze zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan.

Enkele voorbeelden uit onze webshop.