Wat geeft een edelsteen zijn kleur?

Als u in een verfwinkel blauwe verf bestelt, dan neemt de winkelbediende een pot witte verf en mengt daar blauwe kleurstof bij. Deze blauwe kleurstof reflecteert enkel blauw licht, dus zien we een blauwe kleur, bij kleuredelstenen zien we de kleur op een andere manier. Het licht wordt meegenomen tussen de structuur van de kristallen, dit geeft een ander effect naargelang de hoek waaronder we kijken, dit zorgt voor de schittering van de steen. Het is pas als het licht op een microscopisch kleine onzuiverheid botst, dat het verandert van kleur. Het zijn dus kleine onzuiverheden, sporen van metaal, die zorgen voor de kleur die ze zo intrigerend uitstralen.

Saffier

Korund is een helder gesteente dat zijn kleur krijgt doordat het tijdens zijn ontstaan vermengd werd met metaaldeeltjes.  In het geval van saffier is dit ijzer.

Saffier is in regel blauw, al bestaat er ook gele, paarse, oranje en groene saffier.  De kleurschakeringen zijn het gevolg van minieme sporen van andere metalen als chroom, ijzer en koper.  Enkele molecules van een andere stof zorgen dus voor een volledig andere kleur.

Robijn

Chroom is een zilverkleurig metaal, maar het is wel chroom dat de robijn zijn intens dieprode kleur geeft.  Het licht raakt ‘verdwaald’ in deze kristalstructuren en stoot op de minieme onzuiverheden die elke edelsteen zijn karakteristieke kleur en uitstraling geeft. Anders dan zowat alle andere materialen die we kennen geeft een edelsteen ons een uniek lichtspektakel, het licht zoekt zijn weg tussen de kristalstructuur en maakt elke steen uniek.

Smaragd

Smaragd is de verbinding tussen het mineraal beryl en het metaal chroom.  Deze combinatie levert een diep groene schittering die enkel kan voort komen uit een natuurlijk gevormde steen.

Bekijk onze webshop

1.680 1.378 € *
2.250 1.845 € *
Bel ons voor meer info