Is een briljant een diamant?

Bij Fabrigold krijgen we regelmatig de vraag of een briljant wel een diamant is. Er bestaan bijvoorbeeld ook kubisch zirkonium briljanten of Swarovski briljanten, er is hierover nogal wat verwarring. In dit artikel leggen we precies uit hoe de vork aan de steel zit.

Briljant is een slijpwijze.

Als we ons een diamant voorstellen, dan denken we niet aan een ruwe steen maar aan een heldere steen die geslepen is met een vlakke bovenkant en een puntvormige onderkant. We stellen ons een diamant dus meestal voor in geslepen vorm, die slijpwijze heet briljant. De briljant-slijpwijze zorgt ervoor dat de diamant er helder uitziet en maximaal schittert, van welke kant je ook kijkt, altijd is er wel een schittering te zien.

Met andere woorden: een briljant is een diamant als de steen waaruit hij geslepen is, een ruwe diamant is.



Oude slijpvormen.

De Antwerpse roos was lange tijd de standaard slijpvorm voor diamant.

In de veertiende eeuw wordt een diamant meestal heel eenvoudig in een piramidevorm geslepen, dit betekent dat de steen vijf slijpvlakken heeft. Vanaf de zestiende eeuw verschijnen er facetten in de slijpwijze, deze kleine vlakjes zorgen ervoor dat de diamant extra gaat schitteren. De Antwerpse roos is hiervan een gekend voorbeeld, dit was lange tijd de meest gangbare slijpwijze voor diamant. De Antwerpse roos had een aantal facetten op de bovenkant en een vlakke onderkant. In 1919 bedacht de Antwerpse diamantair Marcel Tolkowsky een complexe wiskundige manier om diamant te slijpen. Deze slijpwijze kreeg de naam briljant mee omdat ze de diamant danig doet schitteren. Een diamant had voordien nog nooit zo geschitterd, het leek wel magie.


Een briljant schittert van binnenuit.

De verschillende facetten rondom de tafel van een briljant (de kroon) weerkaatsen, net als de Antwerpse roos, het licht en zorgen voor een levendige schittering, tot daar niks nieuws. Een briljant heeft in tegenstelling tot de Antwerpse roos echter een vlak bovenvlak (de tafel) en een puntige onderkant (het paviljoen).
Wat een briljant nu zo levendig maakt, is dat het vlakke bovenvlak (de tafel) zorgt voor een inkijk in de steen. Door deze inkijk kan de onderkant van de steen (het paviljoen) extra schitteren. De facetten van het paviljoen weerkaatsen het licht van binnen uit en zijn te zien door de tafel, het bovenste slijpvlak. Dit maakt dat de diamant ook van binnenuit schittert en net dit geeft de briljant zijn betoverende kracht.


Solitair.

Een solitair (een ring met een centrale diamant) is een mooie manier om een grote diamant volledig tot zijn recht laten komen in een juweel. Kleinere diamanten geven, in een groter aantal naast elkaar, dan weer een eigen specifieke schittering.


Besluit.

Briljant is de benaming van de slijpwijze, diamant is de grondstof.


Enkele voorbeelden uit onze webshop.