TECHNIEKEN

Draaiwerk

Sommige juwelen, vooral trouwringen, komen recht van de metaaldraaibank, die de ring bewerkt met groeven en vormen kan beitelen. Meerdere ringen, elk apart gedraaid en niet noodzakelijk van dezelfde kleur, kunnen tot één ring gemonteerd worden. Verschillende oppervlaktebewerkingen zoals zandstralen, polijsten, ijsmatbewerking of rhodineren maken elk model uniek.

Gietwerk

Als we goud tot zijn smeltpunt opwarmen, kunnen we het in vormpjes gieten. Zo bekomen we onmiddellijk alle onderdelen die we vervolgens assembleren tot een juweel. Maar ook volledig gemodelleerde ringen, hangers, en oorringen komen zo uit de ‘geute’. We vijlen en schuren de groeven, braampjes of scherpe randjes weg en polijsten het sieraad. Eventueel bezetten we de stukken tenslotte nog met edelstenen of diamant. Alles kan in wit, geel of roze 18kt goud.

Handwerk

Veel juwelen, vooral de exclusieve die we ontwerpen op uw verzoek, volgens uw wensen of met uw diamanten, fabriceren we volledig manueel. We smelten goud tot een tablet, die we walsen tot een plaat die we vervolgens verzagen in verschillende patronen. Deze patronen solderen we samen tot een hanger, oorringen of ring. Vervolgens vijlen we de bolle randen aan het juweel. We schuren en polieren ze, we zetten de edelstenen en polieren de sieraden nog eens. We brengen eventueel mat aan en de juwelen zijn klaar om u te bekoren!

Zetwerk

Opgelet! Geen enkele edelsteen wordt gelijmd. Alle stenen worden vastgehouden door gouden haakjes. 90% van de tijd zetten onze zetters edelstenen in nieuw-gefabriceerde juwelen, maar soms moeten we kapotte stenen vervangen of losgekomen diamanten opnieuw vastzetten. Edelsteenzetter is een apart vak, een echte stiel, een voltijdse dagtaak meestal.

Er zijn verschillende manieren om diamanten in een juweel te zetten. De meest voorkomende is de griffenzetting. De term ‘griffenzetting’ verwijst naar de zogenaamde ‘klauwen’. De griffenzetting kan toegepast worden op bijna alle diamantvormen. We brengen inkepingen in de rechtopstaande gouden staafjes, waarin we de gordel van de steen vastzetten.

De voordelen van de griffenzetting: de diamant vangt het meeste licht, de griffen zijn smal waardoor er een groter deel van de diamant zichtbaar blijft, de diamant in het sieraard is makkelijker schoon te maken en griffen in wit goud of platina zijn amper zichtbaar op de witte diamant.

Ook de pavézetting is in trek. Bij het pavé zetten worden vaak veel kleinere steentjes naast elkaar gezet waardoor het lijkt of bijvoorbeeld de ring een grote diamant is. Hierbij boren we veel conische gaatjes in een gouden plaat, waarin de briljanten komen, die we vervolgens vastzetten door goud weg te schrapen. De goudkrul die hierdoor ontstaat duwen we op de rand van de steen. Een veelheid van zulke krulletjes houdt de briljant vast. Tenslotte maken we al deze goudkrulletjes bol met een hol boortje zodat het geheel nog meer schittert.

De voordelen van Pavé: de vele kleine grifjes doen te diamanten schitteren, ook al worden er maar kleine diamanten gebruikt en de prijs van meerdere kleine stenen is aanzienlijke lager dan een grote diamant.

Voor meer uitleg over andere zettingen zoals micro-pavé, invisible setting, TV-zetting, enz… bent u steeds welkom in Kortrijk.

Graveren

Wij graveren in alles wat gemaakt is uit 18kt goud. De meeste gravures zetten we machinaal. Bijvoorbeeld in baby-armbandjes, trouw- en vriendschapsringen, medailles, etc.

Hand-graveren vereist een bijzondere/aparte techniek en veel vakmanschap.

Wij staan open voor al uw specifieke en gepersonaliseerde wensen. Bedrijfslogo, wapenschild, automerk of –model, een foto van wat u lief is: wij graveren het in uw ring, hanger of ander sieraad.

Polieren

Halffabricaten of gedragen juwelen vertonen krasjes die uw juweel er mat doen uitzien. Door het te polieren of polijsten wordt het oppervlak weer ontdaan van krasjes en kleine beschadigingen die door het dagelijkse gebruik ontstaan en krijgt het zijn originele glans en schittering terug. Wij smelten al deze krasjes toe door uw juweel op verschillende manieren aan te duwen tegen een ronddraaiende borstel (3000 toeren per minuut).

Polieren is een uiterst verfijnde en intensieve activiteit: één verkeerde beweging en een juweel kan schade oplopen door de immense kracht van de draaiende borstels. Welke soorten borstels en vetten we hierbij gebruiken is ons ‘keukengeheim’ en tevens ook onze State of the art.

Rhodineren

Wit goud 18kt wordt meestal afgewerkt met rhodium. Rhodium geeft aan het goud de mooie glanzende heldere witte kleur. Door wrijving zal het rhodium op bepaalde plaatsen van uw juweel verdwijnen en ontstaat een champagnekleurig oppervlak. Daarom is het nodig dat u alle witgouden juwelen op geregelde tijdstippen (éénmaal per jaar is courant) opnieuw met rhodium laat behandelen zodat deze champagnekleur verdwijnt en uw juweel terug een mooie witte glans vertoont.

PS: Meer en meer jonge mensen vragen ons de trouwringen e.a. NIET te rhodineren. We spreken dan van warm wit goud, dat eerder champagnekleurig is in vergelijking met koud wit goud (=gerhodineerd).